Terugblik MLoW Hair

Terugblik 1 jaar MLoW Hair 
Een jaar geleden net voor de herfstvakantie begon het idee in mij te borrelen om iets te doen met mijn aanleg voor hairstyling. Als jong meisje vond ik het al heel leuk om met haar bezig te zijn. Ik wilde de kappersopleiding gaan doen na de middelbare school. Mijn eigen haren knipte is als ik gespleten puntjes zag en zo nu en dan een pony knippen was ook geen probleem. Sommige vriendinnen verklaarden mij voor gek dat ik dit zelf deed. Ik dacht altijd…als ik het verpest dan verzin ik er een nieuw kapsel mee of leg ik er een vlecht in en groeit het wel weer aan. Op een dag was er een vriendin die mij vroeg of ik haar haar wilde knippen in laagjes. Welgeteld 1 laagje. Ik kon mij niet voorstellen dat 1 laagje een succes zou zijn, maar ik durfde het wel aan. Het was een bijzonder kapsel geworden. Een bob met lang stijl haar eronder. Ik meen mij te herinneren dat het geen succes was. En dat…dat was het moment dat ik dacht…’Ik moet geen kapster worden.’
Zou zo echt waar kunnen zijn toch? Het verhaal van het verpesten van het haar van mijn vriendin was echt waar, maar het was niet de reden dat ik niet naar de kappersopleiding ben gegaan. Als je op de middelbare school zit dan is het heel moeilijk om een keuze te maken voor je toekomst. Dan weet je ook niet dat je nog alle kanten op kan. Althans ik had het gevoel dat als je een richting ging kiezen dat dat het dan moest zijn. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt voor een opleiding die bij je past en verwacht plezier in te hebben. Dit stukje tekst is voor mijn leerlingen die dit lezen ;-).  Gelukkig heb ik dit gedaan. Ook niet zonder slag of stoot, want het CIOS en de Sporthogeschool zijn wel een uitdaging als je op je 15e je kruisbanden scheurt en je meniscus grotendeels kwijt bent, maar daar ging het in deze blog niet om. Terug naar het verhaal. Het echte verhaal is dat mijn gymdocent mij vertelde dat ze een gymlerares in mij zag met organisatorische kwaliteiten en dat ik daar echt wat mee moest doen. Ik hield tenslotte van sporten en nam ook makkelijk de leiding als daar een gelegenheid voor was.
Nu 20 jaar later ben ik ontzettend blij dat ik naar deze docent heb geluisterd. In het stukje over mij lees je meer.
Terug naar MLoW Hair…Het idee… Stap voor stap ben ik dit gaan uitwerken. Het begon met de naam, het logo en het concept. Gezien mijn lesgeef achtergrond ging ik mij eerst richten op workshops. Op de school waar ik werk had ik hier al het een en ander mee gedaan: van schilderen, haren vlechten, make-up tot sieraden maken. Het uitwerken van de ideeën ging als een speer. Ik had vier verschillende dingen die ik wilde aanbieden. Beauties & Cuties: Het leren vlechten voor bij je dochter, For You!: Het maken van verschillende kapsels bij jezelf, Hair Fun: Haarworkshops voor tieners en de Try-Out! 3 verschillende kapsels om te kijken wat leuk staat. Door het jaar heen kom je er achter wat wel en niet werkt en of de omschrijving van je aanbod klopt.  Ook ga je nadenken over alles wat je nodig hebt om deze workshops aan te bieden en waar je dit wilt doen. Al snel had ik besloten om dit thuis te doen. Groot voordeel hiervan is dat ik geen oppas nodig heb en mijn man ook gewoon zijn plan kan trekken. Als de meiden groter worden en later naar bed gaan dan moet ik iets anders bedenken, maar dat is een zorg voor later. Nu vind ik het heerlijk, relaxed bij mij thuis. Ik heb alles bij de hand en kan drinken en iets lekkers aanbieden zonder van alles te sjouwen. Nu heb ik ook een stel workshops buitenshuis gegeven en is de zorg ook altijd goed. Het sjouwen van materialen en het reizen is een mindere kant hiervan. Kost veel meer tijd. De eerste twee workshops zijn het zelfde gebleven. De workshop For You! Heb ik het meeste gegeven. Ik heb een spiegel die ik op tafel zet, dus de deelnemers kunnen lekker zitten. Ik laat vaak een kapsel op de pop zien die we gebruiken bij de workshop Beauties and Cuties en vervolgens laat ik zien hoe je het bij jezelf doet. Stapje voor stapje volgen de deelnemers en de reacties zijn altijd zo leuk! De deelnemers verbazen zichzelf vaak. De ene kan het sneller dan de ander, maar dat is met alles in het leven. Vaak geven de deelnemers aan dat ze verwachten dat ze het de volgende dag al zijn vergeten, maar sinds deze zomer heb ik een instructie map waar de deelnemers een foto van mogen nemen. Dit biedt weer mogelijkheden. De omschrijving van Try-Out! is aangepast. De Try-Out! word meer gebruikt als proefkapsel voor bruidjes. Toen ik begon was ik nog niet bezig met hairstyling. Dit is echt gegroeid door de aanvragen die ik gedurende het jaar kreeg. Mijn eerste echte opdracht was direct een bruidje. Onder de noemer Try-out kwam Jolanda langs en vervolgens mocht ik ook haar haar doen voor de grote dag. Super leuk! En dat is dan je eerste echte opdracht.

PR
Ik ben vrij snel begonnen met het maken van een Facebook pagina en kort daarna ben ik gestart met Instagram. Een mooie manier om zichtbaar te zijn, maar lang niet iedereen heeft Instagram of Facebook. Ik ben mij gaan oriënteren op het maken van een website. Ik vind het wel stoer dat ik deze helemaal zelf hem gemaakt. Waarschijnlijk kan mijn zichtbaarheid/content veel beter, maar ik heb inmiddels al over de 2000 bezoekers gehad sinds augustus. Voor nu ben ik happy! De aanvragen voor workshops en hairstyling blijven ook komen en zo nu en dan spreken mensen mij op straat aan omdat ze het haar van mijn kids of mijzelf zo mooi vinden. Voor deze situaties heb ik een visite kaartje gemaakt. Ook vind ik het leuk om na de workshop een give away te geven en dan knoop ik mijn visitekaartje aan het zakje. Ik heb een balkje open gehouden, zodat ik een boodschap erop kan schrijven. Dit varieert van ‘Bedankt voor je deelname’ tot ‘10% korting bij volgende afname.
Iets waar ik echt aan moet wennen is het maken van selfies. Voor MLoW hair had ik van alleen mijzelf maar twee selfies gemaakt in mijn leven hahah.
Nu ben ik de tel kwijt! Wel ben ik er achter gekomen dat ik het heel leuk vind om foto’s te maken. Zo nu en dan doe ik een fotoshoot. Op dit moment is dit puur om iets waardevols te kunnen geven aan een ander en mijzelf te ontwikkelen op dit vlak. Super om mooie plaatjes te schieten van gezinnen en kinderen.

Het is tot nu toe een leerzame en leuke reis. Van de eerste inkomsten heb ik de camera aangeschaft, want het is belangrijk om het werk vast te leggen en te delen. Hierbij is de kwaliteit ook van belang. Ik zie grote verschillen tussen mijn eerste foto’s en de foto’s van dit moment.

summer 279x300 - Terugblik MLoW Hair
Kwaliteit foto NUIMG 1279 218x300 - Terugblik MLoW HairFoto een jaar geleden (1e)

Make-up wilde ik ook nog graag doen in de toekomst, maar door de vele aanvragen ben ik eerder overstag gegaan. Ik ben naar de school van Mieke Petiet gegaan waar ik eerder een vierdaagse cursus heb gedaan voor advies hierin. Uiteindelijk heb dit die dag mijn volledige basis aanschaf gedaan en bestel ik af en toe iets bij. Zo ben ik nu helemaal in de glitter en glans, want kerst komt eraan!
Ook heb ik een lading aan clip-in extensions in verschillende kleuren sinds deze maand binnen. Ik ben echt benieuwd hoe dat gaat lopen. Hiermee ga ik workshops verzorgen: Lekker uitproberen van verschillenden kleuren en kijken wat bij je past. Hoe bevestig je ze en wat zijn leuke haalbare modellen om bij jezelf te doen met clip-in extensions, maar als je echt speciaal wilt dan gaan we natuurlijk voor de hairstyling incl. hairextensions. Hier heb ik al een afspraak voor staan. Leuk!!!

DSC7713 271x300 - Terugblik MLoW Hair
Bruine hairextensions

Ik ben begonnen en had geen idee van hoe het zou lopen, maar ik ben echt blij verrast.
Super leuke reacties en inmiddels al veel vrouwen blij kunnen maken. Zo leuk als mensen zeggen: Ga je gang maar, ik heb er alle vertrouwen in! Mooi compliment en het prikkelt mijn creatieve zintuigen.

Inmiddels heb ik 1400 woorden en is deze blog best lang. Ik heb lang niet alles vertelt, maar dat kan nog altijd in een volgende blog 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *